Žvaigždinis anyžius: Aromatingas prieskonis su nauda sveikatai

Žvaigždinis anyžius (Illicium verum) yra vienas iš unikaliausių prieskonių. Plačiai naudojamas Azijos virtuvėje ir vertinamas už savo aštriai saldų skonį, primenantį anyžių ir gvazdikėlį. Nors jis nėra toks žinomas kaip kiti prieskoniai, jo aromatas ir naudingos savybės daro jį nepakeičiamu ingredientu daugelio patiekalų gamyboje.

Kas yra žvaigždinis anyžius?

Žvaigždinis anyžius – tai augalas, kilęs iš Pietryčių Azijos, o jo pavadinimas atsirado dėl savitos žvaigždės formos, kurią sudaro aštuoni kūgiai. Jis turi šiltą, saldų skonį su šiek tiek aštrumo, todėl dažnai naudojamas tiek saldžiuose, tiek pikantiškuose patiekaluose.

Nauda sveikatai

Žvaigždinis anyžius ne tik suteikia patiekalams nepaprastą skonį, bet ir pasižymi vertingomis gydomosiomis savybėmis. Jis yra žinomas dėl savo virškinimą gerinančio poveikio, mažinančio pilvo pūtimą ir skausmus. Be to, žvaigždinis anyžius turi antibakterinių savybių ir gali padėti kovoti su virškinimo sutrikimais, pavyzdžiui, rėmeniu ir pykinimu. Jo eterinis aliejus naudojamas aromaterapijoje, kur jis veikia raminamai, mažindamas stresą ir nerimą.

O taip pat žvaigždinis anyžius- Badajanas yra ir moteriškas afrodiziakas, gerinantis nuotaiką.

Tradicinėje kinų medicinoje labai vertinamas ir naudojamas, nes jame yra galingų biologiškai aktyvių junginių, kurie gali padėti gydyti grybelines, bakterines ir virusines infekcijas.

keletas labiausiai ištirtų žvaigždžių anyžių junginių:

Shikimo rūgštis

Anetolas

Linalolas

Galo rūgštis

kvercetinas

Limonenas

(Šios cheminės medžiagos prisideda prie antimikrobinio, antioksidacinio ir priešuždegiminio žvaigždanyžių poveikio).

Kaip naudoti žvaigždinį anyžių virtuvėje?

Žvaigždinis anyžius plačiai naudojamas Azijos virtuvėje, tačiau jo skonis taip pat tinka įvairiems kitų pasaulio virtuvių patiekalams. Jis gali būti naudojamas kaip prieskonis sriuboms, troškiniams, marinatams, desertams ir net gėrimams. Vienas iš populiariausių žvaigždinio anyžiaus naudojimo būdų yra kinų prieskonių mišinyje, vadinamame „cinamono ir žvaigždinio anyžiaus“ mišiniu, kuris dažnai pridedamas prie mėsos patiekalų arba keptų daržovių.

Gardindami maistą galite jį derinti su gvazdikėliais, kardamonu, cinamonu ir kalendromis.

Bobutės patarimas norintiems Pastiprinti organizmą, pavalyti jį nuo parazitų, pagerinti virškinimo veiklą.

  • Žvaigždinis anyžius (Badajanas)
  • Gvazdikėliai
  • Juodgrūdės sėklos

1 arb.š. šio mišinio įberkite į 250 ml vardančio vandens ir pavirkite dar 5 min. Atvėsus nukoškite ir vartokit prieš maistą 20-30 min. ( jei naudojate maltus prieskonius, ⅓ arb š. užpilkite 200 ml verdančiu vandeniu ir palaikykite 5-10min kol pritrauks). Skanaus ir į sveikatą !! 

Receptas: kinų stiliaus vištiena su žvaigždiniu anyžiu

Jei norite išbandyti žvaigždinį anyžių savo virtuvėje, štai paprastas ir skanus receptas:

Ingredientai:

  • 500 g vištienos filė, supjaustyta juostelėmis
  • 2 žvaigždiniai anyžiai
  • 1 šaukštas sojos padažo
  • 1 šaukštas medaus
  • 2 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 1 šaukštas imbiero, tarkuoto
  • 1 šaukštas aliejaus
  • 1 šaukštas ryžių acto
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 1/2 šaukštelio pipirų

Paruošimas:

  1. Įkaitinkite aliejų keptuvėje ant vidutinės ugnies.
  2. Įdėkite žvaigždinius anyžius, česnaką ir imbierą, ir kepkite kelias minutes, kol visi ingredientai išskleis savo aromatą.
  3. Įdėkite vištieną ir kepkite, kol ji gražiai apskrus.
  4. Supilkite sojos padažą, medų, ryžių actą, druską ir pipirus. Maišykite ir troškinkite dar 5-7 minutes, kol vištiena visiškai iškeps.
  5. Patiekite su ryžiais arba daržovėmis.

Žvaigždinis anyžius yra unikalus ir aromatingas prieskonis, turintis ne tik puikų skonį, bet ir daugybę naudingų savybių sveikatai. Jo naudojimas virtuvėje gali atgaivinti įprastus patiekalus, o taip pat padėti suvirškinti ir nuraminti organizmą. Jei dar nebandėte, laikas išbandyti šį egzotišką prieskonį ir įtraukti į savo mėgstamus receptus.